Afectiunea a fost identificata in primavara acestui an cand femelele de liliac insarcinate au revenit din locurile lor de iernare purtand cu ele o misterioas boala denumita de specialisti sindromul nasului alb. Misterioasa afectiune isi trage numele de la fungusul alb care creste doar pe nasul liliecilor afectati. Prima relatare adepre cazuri de lilieci infestati vine din luna februarie 2007, cand au fost identificati ca purtatori ai bolii, liliecii dintr-o colonie situata intr-o pestera din Albany, New York. Mortalitatea acestor populatii de lilieci din pestera respectiva a atins cifre alarmante, circa 80% iar in unele cazuri chiar 100%.
Consecinta pentru lantul trofic si ecosisteme ar putea fi dramatica, deoarece un singur liliac poate manca pana la 3 000 de insecte intr-o singura noapte, iar disparitia lor din lantul trofic ar duce in mod sigur la invazii de insecte.
“ Este greu de precizat ce se va intampla anul viitor, anul acesta am pierdut aproape o generatie completa de lilieci” declara specialista in chiroptete Kimberli Millet.
Specialistii au autopsiat pana in prezent peste 100 de cadavre de lilieci in speranta gasirii unei solutii care sa stopeze efectele afectiunii.
Sursa: National Geographic